top of page
Ara

"MERHABA GELECEK!"

Grafik Tasarım Ürünü Olarak Kişisel Günlükler

Tiyatro sanatçısı bir arkadaşım, kayıt aldığımız videoda bizi "Merhaba Gelecek!" diyerek selamlamıştı, o anı izleyecek her yeniyi selamlayarak. Ne derin ifade ama! Bugün olup biterken, günlük hayatımız, hırslarımız, arzularımız, başımıza gelenler ve bir çokları bu zamanı bizimle yaşayan akranlarımıza ve bize sıradan ve değersiz görünür. Ancak fiziksel varlığımız başkalarınınki ile çoktan karışmış olduğunda bile yazdıklarımız, çizdiklerimiz, tarihe not düştüklerimiz selamlıyor geleceği. Ölmeycekmiş gibi, unutmayacakmış gibi o anı yaşamak yerine not alanlardanım ben de. Fakat yazmakla tek başına yetinemiyorum. Gördüğüm o manzarayı kelimelerle betimlemek yerine, çizmek ve belki fotoğrafını çekmek ihtiyacı duyuyorum. Tüm bunların not almak olduğunu bilerek, buna inanarak oluşturuyorum günlüklerimi.

Yaz ki yaşadığın bilinsin.

Hiç siz bildiniz bileli orada olan bir nesnenin, bir yapının yolculuğunu merak ettiniz mi? Fotoğraflar, birilerinin ona, oraya dair çizdiği bir küçük eskiz yada yazdığı bir kaç kelime ne değerli olur. Hikayesini okumaya başladığınız o şey, o günün sıradanı, o gün için önemsiz bir detay. Fakat bugün biz, dönüp keşke o önemsiz odadan da bahsetselerdi deriz. Scrapbooking diye geçen bu günlük yazım yöntemine, yaratıcı günlük adını uygun buldum. Tam bir çeviri değilse de, bir biçim tanımlaması. Kişisel ve aile geçmişini bir kitap, kutu veya kart şeklinde saklama, sunma ve düzenleme yöntemi diye özetlenebilir. Sıradan bir günlüğün arasında fotoğraflar, basılı materyaller ve sanat eserleri bulunmasıdır. Uzun uzun nedir nasıl başlamıştırdan bahsetmeyeceğim ancak merak edenler için aşağıda bir kaç link paylaşacağım. Yazı ve harfler tartışmasız grafik tasarım ürünüdür. Hiç anlamadığımız dilde bile olsa yazım biçimi bize şekle bağlı bir izlenim verir. Bu sebeple el yazması günlükler kelimeler ile ifade ettiğinden daha çoğunu içerir. Örneğin hiç bilmediğimiz bir dilde olsa bile, bir çocuğun yazdığı günlüğüne bakarak yaşını tahmin edebiliriz. Yazı içinde aynı harfi ne şekilerde yazdığına bakarak bir çıkarımda bulunabiliriz. Sayfa kullanımına göre, renk tercihlerine göre yazar hakkında fikir sahibi olmamız mümkündür. Yaratıcı günlük yazarı için ise kelimelerle betimlediği o güzel eşini görmemiz mümkün yada etkilendiği o manzaranın geçmiş günden yansımasına bakarak kuş seslerini hayal edebiliriz.

Söz gelimi, bit bitki bilimcisiniz seyahatinizde gözlemlediğiniz o çiçeğin bir yaprak yada çiçek örneğini paylaşabilir, gelecekte sizin gibi ilgileri olanlara bu gün ne bildiğimizden bahsedebilirsiniz. Düşünsenize öyle bir günlük bulmak ne de heyecan verici olurdu. Bundan 200 sene önce baş ağrısı geçirsin diye Güney Amerikada çiğnedikleri yeşil yaprakların hangi bitkiye ait olduğuna dair bir kaç satır okumak. Şimdilerde kimsenin duymadığı o gün ise her yemekten sonra söylenen şarkının mısralarını okumak. Grafik anlatımdan bahsetmişken, şimdilerde şablonları hazır edilmiş günlükleri biraz boyama kitabına benzettiğimi söylemeden edemeyeceğim. Bunlar resim yapmak yerine kutucuk doldurma ve yaratıcılıktan son derece uzak yazım biçimleri. Yine de yazı yazmak veya başka yöntemlerle not bırakmak izlenimleri anlatmak önemli. Merhaba gelecek. Ne kadar kalıcı olacağını bilemediğim bu e-günlüğe not düştüklerimin ilkinden selam sizlere ve gelecekteki kendime. İzmir-Nisan 2020 https://scrapbookingcoach.com/the-uncut-history-of-scrapbooking-in-under-5-minutes/



bottom of page